De Lange Nacht van Kort Vreemd Proza, Varenka en de oorlog, Onsje, Geleidelijk verliets de mens zijn gedaante...

Beste geachte lieve allemaal,

op 22 juni is het dus zover, de Vorlesebühne viert haar 5de verjaardag met een klein festival, met de Lange Nacht van Kort Vreemd Proza (van 20.00 uur tot 02.00 uur). Naast 6 kleine afleveringen van de Vorlesebühne met 15 wisselende voorlezers en verschillende muzikale entre-acts vinden parallel ook andere dingen plaats. Er zijn intieme lezingen/ontmoetingen met individuele schrijvers in de bar van de molen. Er is het Verhalenmuseum van Krista Peters op het molenerf. Mensen kunnen een voorwerp in haar museum kiezen en zij vertelt het verhaal dat bij het voorwerp hoort. Maar het werkt ook omgekeerd, bezoekers kunnen ook een voorwerp plus het erbij horende verhaal inleveren en voorwerp en verhaal zullen dan voortaan in het verhalenmuseum bewaard blijven. Daarnaast hebben wij tussen de schapen en varkens op het molenerf in ook een Sprookjesbed met de erbij horende maar geheime sprookjesbed-dienstregeling. Eens per 20 minuten mag er een andere bezoeker (of eventueel 2 bezoekers samen) in het bed kruipen en zich laten verrassen wie van de 15 voorlezers aan hun bed zal komen zitten om hun eens een absurd of bizar sprookje voor te lezen. Op het molenterrein spelen ook een vijftal verschillende muzikale acts een langere set.

Schrijvers/voorlezers: Joke van Leeuwen, Willem Bongers, Wim Noordhoek, Eva Meijer, Jan Veldman, Sylvia Hubers, Kasper C. Jansen, Maaike Haneveld, Carel Helder, Erik Jan Harmens, Helena Hoogenkamp, Caroline Kramer, Marein Baas, Nyk de Vries, Bernhard Christiansen

Muzikale acts: Genetic Choir, Nyk de Vries, Eva Meijer, Trio Kloosterboer, Bas Marée, Bernhard Christiansen & Imke Vermeulen (met 'Varenka en de oorlog')

Het componeren van de kleine Vorlesebühne-afleveringen moet binnenkort nog plaatsvinden, zeker lijkt het dat het vijfde uur een ietwat melig karakter zal krijgen en het laatste uur een groot avontuur zal worden, samen met het improvisatiekoor Genetic Choir zal organisch een compositie van teksten en muziek ontstaan.

Maaike Haneveld maakt voor onze jubileum-editie een speciaal Vorlesebühkje in een kleine oplage met werk van 20 met ons verbonden schrijvers (15 + 5).

Het is mogelijk om om 18.00 uur mee te eten (voor 6 euro per persoon) op het molenerf, Resto van Harte zal voor ons en de buurt koken (reserveringen via www.restovanharte.nl).

Wij raden aan om deze keer ook voor de Vorlesebühne zelf te reserveren/vooraf te betalen (via vorlesebuhne@gmail.com), meer dan 150 bezoekers kunnen wij niet behappen. Entree is 16 euro (of 12 euro met korting). Meer info is op www.kortvreemdproza.nl te vinden of via de pagina van de Vorlesebühne op facebook.

In de schaduw van dit grote kleine festival spelen ook nog andere dingen: Op 6 en 13 juni speel ik samen met pianiste Imke Vermeulen de voorstellingen 'Onsje' en 'Varenka en de oorlog', op donderdag 6 juni om 20.00 uur in 'De War' (Kleine Koppel 40) in Amersfoort en op donderdag 13 juni om 20.00 uur in Café Tsjechovenco (Delistr.2) in Rotterdam. Zie ook www.dewar.nl en www.tjechovenco.nl.

Onsje!
'Onsje' is een reisje terug langs ondergrondse broers, wispelturige neefjes en foute vriendjes, langs anderstalige zusjes, plantaardige vaders maar ook langs grote invloedrijke meesters. 
Zijlings is er dan ook een ontmoetinkje met de dood en iets over de onvermijdelijke ervaringen met het andere geslacht. ‘Onsje’ zijn teksten van Bernhard over de jeugd van hemzelf en zijn pianiste, gecombineerd met pianospel van Imke. ‘Onsje’ is even absurd als herkenbaar.

Varenka en de oorlog
Uitgedaagd door theatermaakster Sheila Lever hebben wij eens onze eigen versie van de Russische legende 'Varenka' bedacht. Het oorspronkelijke verhaal gaat over Varenka, de arme vrouw die door de oorlog bedreigd wordt en God om een muur vraagt om haar huis voor de oorlog onzichtbaar te maken, die wanhopige mensen opneemt in haar huisje. In onze versie wordt Varenka meer Nederlands dan Russisch van karakter, worden vluchtelingen zeurlingen, blijkt de relatie tot de grote Och wat minder soepel in elkaar te steken. Maar vooral focussen wij eens liefdevol op de oorlog; hoe zit zo’n oorlog eigenlijk in elkaar, wat kenmerkt het soldatenleven?

Tekst & spel: Bernhard Christiansen
Piano: Imke Vermeulen

Componisten o.a.: Béla Bartók, Cristina Branco, Isabelle van Dooren, Stefan Meylaers, Hanzimir Mircovic, Sergei Prokofiev, Arvo Pärt, Stephen Westra, Simeon Ten Holt, Mendelssohn, Grieg, Tsjaikovsky.

Op woensdag 12 juni om 20.00 uur speelt de voorstelling 'Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante...' rondom de Russische absurdist Daniil Charms samen met Imke Vermeulen in De Kargadoor, Oude Gracht 36, Utrecht. Reserveren via Ineke Appel: cm.appel@kpnmail.nl 

Hopelijk tot hier of daar maar vooral dus deze keer tot onze 'Lange Nacht van Kort Vreemd Proza'!

bernhard

Back to top