einde augustus + september

Beste geachte lieve allemaal,

 

laat ik beginnen met een hele makkelijke uitnodiging (zo eentje waar 1 keer klikken en even blijven zitten al voldoende is). Het resultaat van 5 dagen intensief samenwerken met de Vlaamse dichteres en theatermaakster Maud Vanhauwaert in de week van 23 juli. Een gezamenlijk sprookje gebaseerd op het nieuws van die week, live gesproken in de kelder van de Cultdealer te Utrecht en uitgezonden op radio 1 in het kader van ‘radiolab’. Ik ben zelf erg tevreden met dit gezamenlijke kindje, een even poëtisch als grillig kindje. Het is een concept voor herhaling vatbaar bij de Vorlesebühne of misschien ook bij de radio, de reacties waren wel heel enthousiast. In het eerste deel van de uitzending is het radiosprookje van Ellen Deckwitz en Wijnand Stomp te horen, daarna horen jullie ons “Sprookje van de sierlijke slurfjes”.

 http://www.radio1.nl/contents/34454-radiolab-uitzending-23-juli-2011?autostart=60982

Zo. En dan eerst even snel de aanstaande data voor de zenuwstengels en daarna nog iets meer informatie

woe 24 augustus, 20.45 uur, Festival Noorderzon, Groningen
Isabelle van Dooren & Bernhard Christiansen: Onsje

do 25 augustus, 20.00 uur, Hoekhuis, Leusden
De Vorlesebühne op locatie met Spencer Brandsen, Sylvia Hubers, Maud Vanhauwaert, Jan Veldman, Bernhard Christiansen, muziek van Marieke Kroes

za 27 augustus, 16.45 + 20.00 + 22.00 uur, Festival Franje
De War, Kleine Koppel 40
Ariadne Verstegen & Bernhard Christiansen: Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante...

za 3 september, 12.30-16.00 uur, winkelcentrum Houten
samen met de muzikante Mees met poëzie en liedjes winkelend en wankelend publiek betoveren en lastigvallen (misschien daarbij ook teksten die niet van mij zijn maar wel klassieke winkelliteratuur)

di 6 sept, 20.30 uur, Bozar, Brussel (B)
herhaaldelijke voordracht van mijn verhaal "De Belofte" gekoppeld aan de foto "The destroyed room" van Jeff Wall

zo 11 september, 11.00 uur, bibliotheek Amersfoort
presentatie van "De dag van het personage", grootse schrijversbijeenkomst met veel gesprek en workshops enzovoort

za 17 september, 20.00 uur, houtzaagmolen De Ster, Utrecht
De Vorlesebühne met Jan Veldman, Nicole Teunissen, Sylvia Hubers, Caroline Kramer, Kasper C. Jansen, Maud Vanhauwaert (o.v.), Bernhard Christiansen. Muziek: Steven de Jong

zo 18 september, 15.00 uur, Poëzie-entiteit Blauw, Café Averechts, Utrecht
Blauw in de geest van Mark Rutte op zoek naar de artiest met toekomst

do 22 september, 20 uur, Leusden
De Vorlesebühne op locatie in Leusden met o.a. Nicole Teunissen,  Kasper C. Jansen, Bernhard Christiansen

zo 25 september, 13+14+15+16+ 17.00 uur, Festival Dichter aan huis, Den Haag
Isabelle van Dooren en Bernhard Christiansen: Onsje 

do 13 oktober, Birmingham Bookfestival, Birmingham, Engeland:
deelname als dichter aan het van mij overgenomen concept van de Dobbelslam, de 'Dice slam', veel internationale dichters 

 

En ja, kladderadatsj, nu dus nog wat extra info:

24 augustus en 25 september: Onsje

De poëtische en muzikale voorstelling Onsje wordt opgehangen aan de gedichten van Bernhard Christiansen, die zijn gebaseerd op zowel zijn eigen jeugd als die van pianiste Isabelle van Dooren. De voorstelling is een even vreemde als herkenbare reis langs ondergrondse broers, wispelturige neefjes en foute vriendjes, langs anderstalige zusjes, plantaardige vaders maar ook langs grote invloedrijke meesters.
www.noorderzon.nl, www.dichteraanhuis.nl 

25 augustus + 22 september

De eerste twee delen van een Leusden-trilogie van de Vorlesebühne in samenwerking met de bibliotheek te Leusden en Amersfoort, 4 schrijvers uit beproefde hoek en eentje uit de regio, op 25 augustus Spencer Brandsen uit Leusden, op 22 september Nicole Teunissen. En met een open podium en een accordeoniste uit Leusden, Marieke Kroes.

Leusder Krant:

Brandsen in geboren en getogen Leusdenaar en opgeleid als kunstenaar. Door ernstige gezondheidsproblemen zit hij inmiddels thuis. Op de vraag naar de herkomst van zijn absurde inslag, antwoordt hij dat het waarschijnlijk een kwestie van verveling is. ,,Het dagelijkse leven verveelde me altijd al. Het begon ooit op de middelbare school toen ik een wc-rol vol schreef met hele lange zinnen, gebaseerd op de (toen nog leuke) strip van Olivier Blunder. Veel later bevielen de lange zinnen van Gerard Reve me. In de meeste van mijn absurdistische teksten zitten meestal wel verwijzingen naar de werkelijkheid. Deze wordt trouwens niet door iedereen gezien."
Brandsen heeft geen ambities om zijn verhalen ook uit te geven: ,,Misschien ooit eens een kleine oplage van verhalen om uit te delen tijdens mijn uitvaart."
www.kortvreemdproza.nl

 

27 augustus: Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante...

Welke geheimen verstoppen zich in water? Hoe het beste om te gaan met vrouwen? Waarom zijn blote mannen onverdraaglijk? Welk dier is het dapperste van allemaal? Hoe eindigt de strijd van leven en dood? Daniil Charms geeft antwoord. De Russische absurdist Daniil Charms (1905-1942) vangt de zinloosheid en gruwelijkheid van het alledaags bestaan in lichtvoetige en eenvoudige taal, in filosofische beschouwingen en vreemd-grappige verhaaltjes waarin mensen als marionetten met elkaar botsen. Dit programma heeft Bernhard Christiansen samen met de pianiste Isabelle van Dooren ontwikkeld, op Franje maakt Ariadne Verstegen haar debuut in deze voorstelling.
www.franje.nu


11 september: Dag van het personage

Afgelopen jaar was het blijkbaar erg druk, dit jaar is op dit moment nog ruimte om zich in te schrijven. Dus: ben je of voel je schrijver, schrijf je in, zeg maar.

Boek-delen, Schrijven Magazine, Bibliotheken Eemland Amersfoort, deBoekensalon.nl en Schrijvenonline.org organiseren op zondag 11 september 2011 de Dag van het Personage in Bibliotheek Zonnehof te Amersfoort.

Een dag over het kloppende hart van de literatuur: personages en hun geheimen en conflicten. Met interviews, workshops, voordrachten, een informatiemarkt, boekensalons en literair entertainment.

Met medewerking van o.a. Vonne van der Meer (De vrouw met de sleutel, Eilandgasten), Pieter Steinz (Chef boeken NRC Handelsblad), Frans Stüger (schrijfdocent en auteur van het schrijfboek Personages, conflict, perspectief), literair performer Bernhard Christiansen, en hoofdredacteuren Frank Hockx (Boek-delen) en Louis Stiller (Schrijven Magazine).

: Zonnehof 12, Amersfoort (vlakbij Amersfoort CS)
Entree: € 15,- bij voorinschrijving, € 20,- op de dag zelf
Deur open: 10:30u
Start programma: 11:00u
Einde programma: 15:30u
Sluiting: 16:15u
http://www.schrijvenonline.org/personage 

17 september: De Vorlesebühne

De eerste reguliere Vorlesebühne van het vierde seizoen, het thema is:
‘Voordat ik begin…’
Zij beheerst de kunst van de grote verwachting. Zij is hartstochtelijker dan haar opvolgster. Zij lijkt bescheiden en behulpzaam, maar is belangrijker dan iedereen denkt. Zij is de inleiding. Vandaag nu eens alle aandacht en ruimte voor haar. De inleiding, de inleiding en de inleiding. En daarna, wie weet, als toegift, om het compleet te maken: een tekst.

Toegangsprijs: 6/5 euro (en vier euro voor wie een kaartje van de Nacht van de Poëzie kan laten zien, waarvoor wij min of meer een inleiding bieden)
inschrijving voor het open podium: info@bernhardchristiansen.nl
Molenpark 3  

18 september, Poëzie-entiteit Blauw: De artiest met toekomst!

Deelnemers gezocht!

In de geest van Mark Rutte zal Poëzie-entiteit Blauw eens het Duitse concept van 'Kunst gegen Bares' uitvoeren. Iedereen mag 5-10 minuten (afhankelijk van het aantal deelnemers) zijn kunstje vertonen (bijna alles kan). Aan het eind van de middag krijgt elke deelnemer zijn eigen 'spaarvarken' en het publiek betaalt iedereen wat het het optreden waard vond. Zo scheiden wij koren en kaf en kunnen wij bepalen welke kunstenaar het waard is om nog langer door te gaan. Diegene die het meeste geld ophaalt krijgt bovenop nog reiskosten vergoed, diegene die het minst ontvangt krijgt als troost nog eens een laatste gratis maaltijd.
Wie durft de uitdaging aan? Iedereen is welkom, elke vorm van podiumkunst. Aanmelding en meer informatie: info@bernhardchristiansen. 
Lijsterstraat 49
entree: gratis

Zo, dat is voorlopig wel voldoende, misschien weer tot een andere keer. Of zal ik nog een nieuw gedichtje erbij planten? Nee, laat ik dat maar niet doen.

hartelijke groet en alles,

bernhard

www.bernhardchristiansen.nl 

 

Back to top

array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" }