februari + 1 april

Beste geachte lieve allemaal,

Zonder gemijmer vooraf het lijstje van deze maand:

Zondagmiddag 11 maart, 15 uur (zaal open 14.30uur): Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…
Podiumkunsten Emmakade, Koningin Emmakade 139, Den Haag
reservering: www.podiumemmakade.nl

Dinsdagavond 13 maart 20.30: Open Bak
sprookjes
Nes 71, Amsterdam
www.engelenbak.nl

Zaterdagavond 17 maart, 20.00 uur: De Vorlesebühne
Houtzaagmolen De Ster, Molenpark 3, Utrecht
met: Nyk de Vries, Carel Helder, Maaike Haneveld, Ellen Deckwitz, Jan Veldman
muziek: Kees Wennekendonk
entree: 9/6 euro
reservering en aanmelding open podium: veldman.jan@gmail.com
www.kortvreemdproza.nl

Zondagmiddag 25 maart: De Waan
Utrecht
www.dewaan.nl

Zondagmiddag 1 april, 16.00 uur: Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante...
Theaterhuis Het Plantsoentheater
Plantsoen 45, Leiden
reservering: www.plantsoentheater.nl

 
Vóór de uitgebreidere uitleg en de achteraf-mijmeringen nog braafjes een link naar een klein interview van deze week in 'Ons Utrecht':

http://www.dichtbij.nl/utrecht-en-leidsche-rijn/regionaal-nieuws/artikel/2279348/bernhard-christiansen-stelt-zich-voor.aspx


Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante...

Bernhard Christiansen & Ariadne Verstegen & Daniil Charms 

zelfs nog leuker dan het badhuis!

Welke geheimen verstoppen zich in water, hoe het beste om te gaan met vrouwen, waarom zijn blote mannen onverdraaglijk, welk dier is het dapperste van allemaal, hoe eindigt de strijd van leven en dood? Daniil Charms geeft antwoord.

De Russische absurdist Daniil Charms (1905-1942) vangt de zinloosheid en gruwelijkheid van het alledaags bestaan in lichtvoetige en eenvoudige taal, in filosofische beschouwingen en vreemd-grappige verhaaltjes waarin mensen als marionetten met elkaar botsen.

De schrijver/dichter/theatermaker Bernhard Christiansen en de pianiste Ariadne Verstegen (piano) brengen dit muziektheaterprogramma, dat door Bernard Christiansen en pianiste Isabella van Dooren ontwikkeld werd op basis van teksten van Daniil Charms en muziek van veelal moderne componisten (waaronder bv Stefan Meylaers en Stephen Westra), maar ook Beethoven en Haydn. De muziek is in deze voorstelling veel meer dan slechts ondersteuning of een trucje om de dingen smeuïger te maken, de muziek speelt een grote en zelfstandige rol.

In Leiden spelen wij de complete voorstelling van ca 80 minuten, in Den Haag een licht ingekorte versie van 60 minuten.

Wie contacten heeft (vooral ook in het huiskamercircuit) is van harte uitgenodigd om onze voorstelling te proeven en ons mogelijk te tippen.

 

In de Engelenbak op 13 maart zal ik (afgeleid van de kerstaflevering van de Vorlesebühne) dus een keertje sprookjes vertellen, het sprookje van de Hedwigepolder en van het normale struikje, daarnaast een miezerig sprookje en een langdradig verhaal.


Wat valt er achteraf nog te mijmeren? Op 17 maart had ik oorspronkelijk ook bij de Vorlesebühne gezeten maar Jan Veldman was zo attent om de leiding dan alweer van mij over te nemen, ik zit dan ergens in de hei in een Mongoolse tent andermans 50ste verjaardag te vieren.
En ja, de specialisten (dag Leendert, Jolies, Jan S.!) zal het opgevallen zijn, er is geen Poëzie-entiteit Blauw deze maand. Voor het eerst in 8 jaar valt Blauw eens uit, vanwege dus omstandigheden, om ons allemaal alert te houden. Maar in mei is Blauw weer terug, met waarschijnlijk 'Denk niet aan Blauw!' als thema.


Ik heb best nog meer om over te mijmeren maar juist omdat ik dat heb moet ik het beter niet gaan doen, denk ik. Geen gevaarlijke mijmeringen over diplomatie, geen gezeur over teveel liefdeloze liefde om me heen. Ik zag ruim een maand geleden gekookte en geverfde paaseieren in de winkel, dit soort dingen stemmen mij dan wel weer vrolijk. Vroeger verspreidde ik stiekem s' nachts ergens in het dorp wat paaseieren, maar nooit heb ik toen ook de sprong weten te maken om dat al in januari te doen. In de Utrechtse stadsschouwburg verspreidde ik ook wel eens eieren van kippen op het toilet van De Zindering, maar die waren ongeverfd en ongekookt, heel kwetsbare eieren. Er zijn veel manieren om gevoelens te uiten, misschien is via eieren wel de beste manier.

een alvast gepaasde groet,

bernhard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommige cd's hebben 12 liedjes en daarna niets en dan komt ineens nog zo'n stiekem nummer, zo'n mislukt of speciaal nummer dat driekwart van de luisteraars nooit zullen horen. Laat ik passend bij deze traditie nu nog een linkje plaatsen dat ik eerder meen ik niet geplaatst heb in een nieuwsbrief. Mijn debuut als hondachtige afgelopen herfst, in het 48uurs-project van het Nederlandse Filmfestival. Ik had er veel van verwacht maar heb tot nu toe helaas nog geen vervolgopdrachten voor een hondenrol ontvangen. Slechts hondendrollen voor mijn deur, af en toe.

http://www.youtube.com/watch?v=0mGkmxSTHvs&feature=share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.knikker.net/

Back to top