januari 2010: 'Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante' in Ostadetheater en presentatie 'Nu daarentegen'

Beste geachte lieve allemaal,

Veel nieuws, een brief. Het zijn wat grotere dingen deze maand. Een bundelpresentatie van Arnoud Rigter bij Blauw, een weekend avondvullend spelen in het Ostadetheater samen met pianiste Isabelle van Dooren, onze voorstelling rond Daniil Charms + een ‘Onsje’ over onze jeugd. Daarnaast de presentatie van mijn eerste bundel ‘Nu daarentegen’ tijdens het ‘Huis van de Poëzie’. En een huiskamerconcert bij Isabelle, 2 optredens in Duitsland, een Vorlesebühne eindelijk eens keer geheel B-vrij. En jaaa, met het schrijven van het Utrechtgedicht van januari voor SLAU heb ik nu de tweede keer in mijn bestaan het Utrechtse Straatnieuws weten te halen.

Maar nu dus heel keurig chronologisch:

9 januari, 14.45 uur:

Poëzie-entiteit Blauw presenteert in Café Averechts: Beschuit met zwarte muisjes

Eindelijk eens een Eindhovense middag in Utrecht, een middag die draait rond de ex-stadsdichter, performer, scheidsrechter, beeldend kunstenaar en laast but not least collega-absurdist Arnoud Rigter. Met daarnaast de volgende gasten:

 Daan Doesborgh (NK-poetryslam winnaar van dit jaar)
 Ronny Dijksterhuis
 &
 Trio Vagevuur

En Blauw beleeft zijn eerste bundelpresentatie: Het duimzuigend fossiel van Arnoud Rigter zal bij ons wakker worden gekust. En ik doe (vanzelfsprekend naast Arnoud) nog een beetje presentatie, stel een vraagje, ruim de glazen op. Er is ook zoals meestal een open podium (max. 3 minuten) waar iedereen van alles over beschuitjes, muizen en desnoods fossielen kwijt kan.

Entree vrij
Lijsterstraat 49, Utrecht


11 januari, 20.30 uur:

Isabelle en ik spelen nog eens een klein kwartier uit onze Charms-voorstelling op het Open Podium van De Engelenbak, het meest bekende Open Podium van Nederland.

Nes 71, Amsterdam

www.engelenbak.nl

 

12 januari, tussen 15.30 en 18.00 uur reis ik in het kader van ‘Dichter bij Utrecht’ met een busje en 3 andere dichters heen en weer door Utrecht om op locaties gemunte gedichten voor te dragen. In mijn geval is dat Janskerkhof, hier woonde ik mijn eerste jaar in Nederland, samen met 25 andere buitenlandse studenten.

 

14 en 15 januari, 20.30 uur:
Hier ben ik dus heel blij mee, heel trots op. ‘
Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante speelt voor het eerst als avondvullende voorstelling in het Amsterdamse Ostadetheater.  Onmisbaar als je eens iets meer wilt weten over hoe het beste om te gaan  met vrouwen, hoe Toon Tellegen (als grote bewonderaar van Daniil Charms) verslaafd kon raken aan egels en andere dieren of als je zin hebt om nou eens wat kleine trauma’s uit de jeugd een goede plek te geven.

 Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…

 -zelfs nog leuker dan het badhuis!-

 Bernhard Christiansen en Isabelle van Dooren hebben samen een muziektheater-programma ontwikkeld op basis van teksten van de Russische absurdistische schrijver Daniil Charms en muziek van veelal moderne componisten (waaronder bv. Stefan Meylears en Stephen Westra). 

Daniil Charms werd maar 36 jaar. Hij verhongerde waarschijnlijk in de gevangenis in Petersburg tijdens de omsingeling door de Duitsers in 1942. Tijdens zijn leven werd geen 'volwassen werk' van hem gepubliceerd, hij schreef verhaaltjes en gedichten voor kinderen om rond te kunnen komen. 

Daniil Charms weet de gruwelijkheid en zinloosheid van het alledaags bestaan te vangen in lichtvoetige eenvoudige taal, in grappige verhalen waarin mensen als marionetten tegen elkaar opbotsen. Hij schept een wereld waarin sprookjesachtige en vreemde gebeurtenissen vanzelfsprekend zijn en 'vanzelfsprekendheden' vreemde sensaties. Charms kan ons verleiden om heel anders naar de dagelijkse werkelijkheid te kijken, dingen ineens heel anders waar te nemen.

„Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante“ is figuurlijk maar ook letterlijk een centraal thema van Charms, het veranderen in ballonnen, het oplossen in lucht, het uiteenvallen in balletjes, de mogelijkheden zijn ruim. 

De voorstelling met werk van Daniil Charms duurt ca 1 uur, na de pauze stellen wij ons dan zoals het hoort in een programma van een klein half uur ook nog even voor.

'Onsje' is nog pril en onaf, nog vochtig, ook de naam is nog niet definitief. 'Onsje' geeft
antwoord op uw onbewuste vragen: 'Wat zijn dat voor mensen die daar staan en ons iets over Daniil Charms willen vertellen, wat is in hemelsnaam de achtergrond van deze pianiste en die voordrachtsmeneer?' 'Onsje' zijn gedichten door Bernhard geschreven maar gebaseerd zowel op zijn eigen jeugd als ook op de jeugd van Isabelle, gecombineerd met moderne muziek. 'Onsje is en klein reisje langs ondergrondse broers, wispelturige neefjes en foute vriendjes, langs anderstalige zusjes, plantaardige vaders maar ook langs grote invloedrijke meesters.

Isabelle van Dooren speelde als pianiste mee in diverse muziektheaterproducties, onder meer een bewerking van het stuk 'Metamorphosis' van Kafka. Zij speelde ook verschillende keren op festivals in het buitenland; vooral ook in samenspel met de Italiaanse marionettenspeelster Mara de Fanti.

Van Ostadestraat 233d, reservering:020-6795096

www.ostadetheater.nl

 

15 januari, 20.00 uur, houtzaagmolen De Ster

De Vorlesebühne: Verjaarringen

Vorlesebühne olv Jan Veldman. Met A.L. Snijders, Caroline Kramer, Anneke Claus, Ruben van Gogh, Jan Veldman. Muziek: Daan Hofman
entree: 6/5 euro
reservering voor een plekje om te zitten of het open podium: jave@euronet.nl
Molenpark 3, Utrecht
www.kortvreemdproza.nl


23 en 24 januari treed ik op in Erlangen en München. Vooral op het optreden in Erlangen verheug ik mij, uitgenodigd door een indrukwekkend goede presentator die ik eerder bij de poetry-slam in Stuttgart leerde kennen, een jubileums-poetry-slam (‘Kronengeflüster’) met alleen maar heel speciale gasten. In München is het een kleinkunstavond. Als er iemand toevallig Zuidduitse neigingen heeft in januari dan hoor ik het wel en vertel ik dan wel meer.

 

27 januari, 20.00 uur: Huis van de Poëzie en bundelpresentatie

Om 21.15 uur zal volgens de planning mijn debuutbundel ‘Nu daarentegen’ gepresenteerd worden, in de trouwzaal, met aan de vleugel de onmisbare Isabelle van Dooren. Er zal een toespraak uit de lucht vallen, ik zal wat in mijn eentje uit de bundel lezen, ik zal in samenspel met Isabelle op de vleugel iets voordragen, teksten uit de bundel en teksten niet uit de bundel. En als er onverwacht nog dingen misgaan met de bundel dan wordt het maar een cd-presentatie.

Naast de bundelpresentatie doe ik later op andere plekken in het stadhuis nog twee andere kleine optredens van een kwartier. En er zijn die avond ook nog twintig andere dichters, trouwens.

Voor reserveringen en meer informatie zie www.huisvandepoëzie.nl

 

30 januari, 20.00 uur (open vanaf 19.30 uur): Huiskamerconcert bij Isabelle

Met muziek en dichters en alles, in elk geval met Heug en Isabelle en mij. Vertrouw er maar gewoon op of wacht geduldig af of vraag eens naar bij Isabelle. Locatie: Loeff Berchmakerstraat 5b, bij Isabelle. Entree: iets te drinken of te knabbelen.
Reservering en meer info: vandoorenisabelle1@gmail.com

 
Ja, dat was het al. Ik hoop om jou weer eens te mogen zien, hier of daar.

bernhard

www.bernhardchristiansen.nl

Back to top