juni 2010: seance, Daniil Charms, Krantenkoorts, Vorlesebühne, slam-finale

Beste geachte lieve allemaal,

de afgelopen dagen deed ik een kleine internationale slam-tournee in Duitsland, samen met een Italiaan, een Pool, een Fransman, een Zwitser en wat Duitsers trad ik op in vier verschillende steden (Frankfurt, Freiburg, Marburg, Giessen). Veel geleerd over de verschillen van poetry-slams in Duitsland en in Nederland, behoorlijk grote verschillen. In het najaar zal ik waarschijnlijk een iets langere tournee door Duitsland maken.

Het  eindsprintje van dit seizoen:

Vanavond  2 juni, 20 uur, Theater -café de Bastaard,Jansveld 17 Utrecht:
deelname jaarfinale poetry-slam van het Poeziecircus (
www.poeziecircus.nl)

 

 

6 juni, 11 uur, Isabelle, Loeff Berchmakerstr.5b:

 Het try-out van de voorstelling ‚Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante’ die op 19 juni voor het eerst officiëel zou spelen. Het try-out vindt plaats bij Isabelle thuis, het is dus een soort speciaal huiskamerconcert. Wij zoeken hiervoor niet naar een grote hoeveelheid gasten maar nog wel naar enkele kritische nieuwsgierige geesten die ook zin hebben om ons achteraf feedback te geven. Het is nog twee weken voor het ‚echte optreden’, het  zal nog niet perfect zijn maar wij kunnen daarna wel nog wat knutselen aan het concept, misschien ook nog iets schrappen. Het bijwonen van dit try-out is gratis, vantevoren reserveren wel gewenst (info@bernhardchristiansen.nl). Maar nu een keer de hele tekst:

 

Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…

 -zelfs nog leuker dan het badhuis!-

Bernhard Christiansen en Isabelle van Dooren hebben samen een muziektheater-programma ontwikkeld op basis van teksten van de Russische absurdistische schrijver Daniil Charms en muziek van veelal moderne componisten (waaronder bv. Stefan Meylaers en Stephen Westra). 

Daniil Charms werd maar 36 jaar. Hij verhongerde waarschijnlijk in de gevangenis in Petersburg tijdens de omsingeling door de Duitsers in 1942. Tijdens zijn leven werd geen 'volwassen werk' van hem gepubliceerd, hij schreef verhaaltjes en gedichten voor kinderen om rond te kunnen komen. 

Daniil Charms weet de gruwelijkheid en zinloosheid van het alledaags bestaan te vangen in lichtvoetige eenvoudige taal, in grappige verhalen waarin mensen als marionetten tegen elkaar opbotsen. Hij schept een wereld waarin sprookjesachtige en vreemde gebeurtenissen vanzelfsprekend zijn en 'vanzelfsprekendheden' vreemde sensaties. Charms kan ons verleiden om heel anders naar de dagelijkse werkelijkheid te kijken, dingen ineens heel anders waar te nemen.

„Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante“ is figuurlijk maar ook letterlijk een centraal thema van Charms, het veranderen in ballonnen, het oplossen in lucht, het uiteenvallen in balletjes, de mogelijkheden zijn ruim. 

 

Isabelle van Dooren speelde als pianiste mee in diverse muziektheaterproducties, onder meer een bewerking van het stuk 'Metamorphosis' van Kafka. Zij trad op op verschillende muziektheaterfestivals waaronder het festival 'Zomeravonden'. Zij speelde ook verschillende keren op festivals in het buitenland; onder meer in samenspel met de Italiaanse marionettenspeelster Mara de Fanti.

 

Hieronder een fragment van een try-out, opgenomen tijdens het Pindaconcert van Kees Wennekendonk op 29 november 2009

http://www.youtube.com/watch?v=jdf8I4qeALk

 

12 juni, 20 uur, Houtzaagmolen ‘De Ster’, Molenpark 3:

De Vorlesebühne met ‘Zonder dinges’

Zonder ijsberen en bijen, zonder ouders en zonder kinderen, ook zonder de
dinges van jouw leven, zonder grote delen van jouw geheugen, je kunt best
ook zonder dinges leven. Wat blijft is dan de focus op wat er nog wel is,
bloemen en auto's, losse vriendjes, vast werk, de geneugten van de
dagelijkse reiniging van vingers en tenen.

Zonder dinges maar met:

Jan Veldman, Sylvia Hubers, Boris de Jong, Marein Baas, Liesbeth Mende

Muziek: Dominee- en dokterszoon

Toegang: 6/5 euro

Reservering voor het open podium: info@bernhardchristiansen.nl

 

Van 18-20 juni speelt in Eindhoven het Vlaams-Nederlandse festival ‘Straffe madammen en makke mannen’, het gehele programma en meer informatie over het festival is te vinden op www.straffemadammenenmakkemannen.nl

18 Juni, 17.45 uur + 20.45 uur, Stadswandelpark Eindhoven, tent 4:

Krantenkoorts

 "Ik lees geen kranten. Wat in kranten staat is een verzonnen wereld."
(Daniil Charms)

Een krant, een vis, twee mannen. Slim zou het zijn om naast elkaar te blijven staan, om de onmogelijkheid van communicatie tussen verschillende werelden te accepteren. Dapper daarentegen is het om te proberen gebruik van elkaar te maken.

Tekst: Bernhard Christiansen
Dramaturgie: Maurits Cornelis
Spel: Bernhard Christiansen en Maurits Cornelis

 

 

19 juni, 17.15 + 20.15, Stadswandelpark Eindhoven:

Isabelle van Dooren en Bernhard Christiansen spelen de premiére van de muziektheatervoorstelling

 

Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…

op basis van teksten van Daniil Charms en composities van diverse moderne componisten (meer info zie 6 juni)

www.straffemadammenenmakkemannen.nl

 

20 juni: een literair optreden samen met Marlies Souren bij ‘De Elf’, volgens mij een besloten voorstelling

 

27 juni, festival Via Ventosa te Eindhoven:

Multatuli, hoort u mij?

een spiritistische seance met dode dichters-


Alle schrijvers zijn te jong gestorven. Zitten opgescheept met woorden die ze net niet meer op tijd hebben kunnen zeggen. Ze dolen tussen de levenden, proberen hen nog woorden toe te stoppen. Maar de levenden, dolend in hun eigen wereld, luisteren niet. Medium Bernhard Christiansen zal proberen om met een aantal dode schrijvers in contact te treden, zodat zij alsnog de kans krijgen om hun laatste woorden aan een luisterend publiek te vertellen. Hoe ervaren zij de dood, hoe kijken ze terug op hun leven op aarde?

Verwacht worden onder meer Gerard Reve, Multatuli, W.F. Hermans en Annie M.G. Schmidt.

 

Deze voorstelling heeft eerder onder meer op Oerol gespeeld. De details van tijdstip en adres enzo weet ik nog niet maar zullen straks via viaventosa.nl te ontdekken zijn (en waarschijnlijk ook in een volgend nieuwsbrief)

www.viaventosa.nl

 

Zo ver. Hopelijk tot ziens.

 

Bernhard

 

www.bernhardchristiansen.nl, www.kortevreemdeproza.nl

 

Back to top