maart 2011, nu een leesbare versie

Beste geachte lieve,

Er is alweer een maand, nog een maand, laten wij het beste ervan maken, of tenminste iets van maken en het beste dan bewaren tot het laatst. En dat er dan ’s nog een keer en nog een keer het laatst zal komen. Totdat van alles wel gaat imploderen en er slechts een koude witte dwerg enzo.

Mijn dank nog eens aan dat gedeelte van de mensheid dat de moeite heeft genomen om naar een van mijn twee kindpresentaties te komen, de grootse en plechtige samen met Isabelle waarin ik eventjes mocht dansen met de burgemeester (of hij eventjes moest dansen met mij, meegesleurd in mijn hakkeltakkelritme) en de intieme en ontroerende variant in de molen.

Door 'De Buren' werd ik uitgenodigd om een poza-miniatuur te schrijven die gekoppeld is aan een foto van de Canadeze fotograaf Jeff Wall. Ik mocht kiezen uit twee foto's, ik heb twee gekozen, één of twee verhalen van mij zullen als onderdeeltje van een tentoonstelling over Jeff Wall (naast mij hebben ook 4 of 5 andere schrijvers zulk een opdracht ontvangen) van juni tot september te beluisteren zijn, in het Nederlands en Frans en Engels.

Ik blijf het probleem houden dat ik slechts fruit en groente ben maar geen markthandelaar. Wil zeggen dat ik op uitnodiging optreed en hier en daar ook wel eens een bestaand contact weet te kietelen maar dat van alles maar niet structureel en effectief gebeurt. Ik had in het verleden een manager die zich tot pure secretaresse ontpopte en een klein en stevig impresariaat waarvan de vrouw die mij graag in haar stal wilde hebben net op tijd overspannen werd, Isabelle en ik hadden een studente kunstmanagement van de HKU die haar stage wilde doen bij ons maar waar uiteindelijk de passie neuspeuteren het won van de ambitie om de zakelijke kant van de theaterwereld te ontdekken, om zelfstandig aan de slag te gaan. Betekent dus dat ik nog steeds op zoek ben naar iemand die iets heeft met absurdistische humor en die zowel het talent als ook de ambitie heeft om op een bevlogen en effectieve manier de markt hiervoor te ontdekken. Die het leuk kan vinden om op zo’n manier ook zijn eigen brood te kunnen verdienen. Wie heeft zin of wie kent toevallig iemand die hiervoor geschikt zou kunnen zijn?

De optredens van deze maand: Vrijdag 11 maart: Een avond vol grotesken in Perdu, Kloveniersburgwal 79, Amsterdam Met: Bernhard Christiansen, Lies Van Gasse, Micha Hamel en Liesbeth Lagemaat. Aanvang: 20.30 uur Zaal open: 20.00 uur Entree: 7 euro / 5 euro (studenten of vriendenpas) De wereld is vreemd, niet te vertrouwen en steeds in verandering. Deze zienswijze is misschien wel de enige karakterisering waaronder het fenomeen van de groteske kan worden gevat. Baudelaire dichtte het groteske een primitieve en creatieve kracht toe, Bakthin zag in de groteske de ontwrichtende werking van de volkse lach en Rodenko was van mening dat de grotesken van Van Ostaijens behoorden tot zijn betere werk en een zeldzaam voorbeeld van vernieuwing vormden in het gezapige poëzielandschap van die tijd. Wat is de groteske? Is het een genre? Of een poëtische uiting van een grotesk gevoel? En wat is dan een grotesk gevoel? Hoe ziet een moderne groteske eruit? Bernhard Christiansen, Lies Van Gasse, Micha Hamel en Liesbeth Lagemaat gaan de confrontatie aan en geven ieder op eigen wijze in woord, in beeld of in muziek invulling aan Een avond vol grotesken. reservering via www.perdu.nl.

Zaterdag 12 maart, 20 uur: Ik doe een literair optreden in De Kargadoor in Utrecht als onderdeel van ‘Cafestival’ naast Danibal, Diane Siemelink, Johan Borger en olv Jascha van Rooij Oudegracht 36 Entree a/d deur € 7,50. reserveren@cafestival.nl reserveren is 33% korting op de prijs aan de deur.

Zondag 13 maart, 14.45 uur, Café Averechts: Poëzie-entiteit Blauw met ‘Verloren Voorwerpen’ Deze keer een samenspel met het dichtersduo Kila&Babsie dat op zijn beurt de dichters Daniël Vis, Dennis Gaens, Daniel Dee, Saskia van de Heuvel en Nikki Dekker naast de muzikanten Maarten Voortman en zangeres Soraya Wunnink heeft weten te strikken. Lijsterstraat 49 entree: gratis

Zaterdag 19 maart, 20.00 uur, Houtzaagmolen De Ster: De Vorlesebühne: Hamer en Aandeel Met: Ingmar Heytze, Jan Veldman, Liu Xiaobo, Bernhard Christiansen, Sylvia Hubers, G. Drios. Muziek: Leine! achter de bar: Sophie Kok en Petra Pieck!!! entree: 6/5 euro Molenpark 3, Utrecht info en reservering open podium: info@bernhardchristiansen.nl www.kortvreemdproza.nl

Woensdag 23 maart, 20.00 uur De Vorlesebühne: Hamer en Aandeel met Sylvia Hubers, Jan Veldman, G. Drios, Kasper C.Jansen muziek: Steven de Jong Café Brinkmann, Brinkmannpassage 41, Haarlem

Woensdag 23 maart, 20.00 uur: Multatuli, hoort u mij? In de bibliotheek van Wageningen in het kader van de boekenweek Een spiritistische seance met dode dichters door Bernhard Christiansen. Verwacht worden onder anderen Multatuli, Gerard Reve, W.F. Hermans en Annie M.G. Schmidt. Alle schrijvers zijn te jong gestorven. De dood heeft hen de mond gesnoerd, er zijn woorden achtergebleven die ze niet meer hebben kunnen uitspreken. Het medium Bernhard Christiansen zal proberen met een aantal dode schrijvers in contact te treden om hen alsnog de kans te geven aan een luisterend publiek die laatste woorden te vertellen. Hoe ervaren zij de dood, hoe kijken zij terug op hun leven op aarde? Verwacht worden onder anderen Multatuli, Gerard Reve, W.F. Hermans en Annie M.G. Schmidt. Toegang: €3,00

Zaterdag 26 maart Een nogal geheimzinnig try-out van een nieuw concept in een verstopte kleine Werfkelder (de Jansbrugkelder), een heel bewuste mengeling van film- en dichtkunst en muziek zonder praatjes eromheen. Mijn opdracht is het om vreemd te doen die avond, zo vreemd als ik maar kan, met werk van mezelf en/of van Daniil Charms. Ingmar is een van de andere twee dichters van de avond.

En dan speel ik nog voor journalist op 20 en 27 maart, als onderdeel van de dagkrant ‘De Waan’ op het festival ‘Tweetakt’ in Utrecht. Wij weten niets van de wereld maar vragen passanten wat er speelt in de wereld en brengen verslag hiervan uit.

En ja, op 8 en 9 april zijn Marte en ik uitgenodigd om in het Amsterdamse Pleintheater de helft van een dubbelvoorstelling ‘Tandem’te spelen, dus een halve “Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante”. Maar hierover later meer.

Hopelijk tot ziens,

bernhard

www.kortvreemdproza.nl www.bernhardchristiansen.nl

Back to top