november '09 met o.a. Duits-Nederlandse Vorlesebühne, Blauw met 'Dobbelslam' en interpretaties van Daniil Charms

 

Beste geachte lieve allemaal,

de kleuters onder jullie waren in grote getallen aanwezig tijdens onze Kindervorlesebühne op 14 oktober, in november is er ook weer een ruimer aanbod voor de andere leeftijden.  Drie hoofdtakken zijn het deze keer, De Vorlesebühne, Blauw met de eerste Nederlandse Dobbelslam en interpretaties van Daniil Charms.

7 november, tussen 14.00 en 15.00 uur: voordracht Sylvia Hubers en Bernhard Christiansen bij de tentoonstelling van Angela Bogaard i.h.k.v. de Haarlemse Kunstlijn. Locatie: Historisch Museum, groot Heiligland 47, Haarlem.
www.historischmuseumhaarlem.nl

Zondagmiddag 8 november, 14.00, 15.30 en 17.00 uur: Reformbühne Heim und Welt & De Vorlesebühne

Leden van de oudste bestaande Lesebühne van de wereld te gast bij een van de jongste en de enige Nederlandse Lesebühne. In het kader van de Utrechtse Culturele Zondag en 20 jaar val van de muur. Het thema van de Culturele Zondag is 'Niemandsland', Oost-West-verschillen, Berlijn. Ons thema is 'De andere kant van de muur'. Door onze Duitse gasten waarschijnlijk meer concreet op basis van de geschiedenis benadert, door ons op een wat vrijere manier. Eentje van de Duitsers spreekt een mengelmoes uit beide talen, enkele teksten (vooralsnog 2) heb ik vertaald en zullen als het technisch meezit op de achtergrond te lezen zijn. En onder Duitse invloed deze keer zelfs een Lesebühne met beelden.


Met Ahne, Bov Bjerg, Daniela Boehle, Falko Hennig (Reformbühne Heim und Welt, Berlijn)   &
Sylvia Hubers, Bernhard Christiansen, Maaike Haneveld, Michiel Lieuwma en liedjes van Bertine Klappe (De Vorlesebühne, Utrecht)
3 programma's van 50-60 min, 14.00, 15.30 en 17.00 uur
Lokatie: Houtzaagmolen De Ster, Molenpark 3, Utrecht
entree: gratis

De wekelijkse 'Reformbühne Heim und Welt' werd in 1995 door Bov Bjerg en Hans Duschke opgericht. Een van de kenmerken van de Berlijnse Reformbühne is de ironische mengeling van literatuur en politieke agitatie. De strijd voor het recht op luiheid en werkloosheid bijvoorbeeld is een van de speerpunten van hun politieke agenda. Niet alleen puur tekstvoordracht, ook filmpjes, dia-shows en liedjes horen bij hun instrumentarium. Enkele van de leden van de Reformbühne zijn ver buiten de grenzen van Berlijn bekend geraakt.

De maandelijkse 'Vorlesebühne' bestaat sinds juni 2008 en is de eerste Nederlandse Lesebühne, opgericht door Bernhard Christiansen. Kenmerkend voor 'De Vorlesebühne' is een zeker absurdisme als basis, door de leden van de groep op verschillende manieren ingevuld. In tegenstelling tot andere Lesebühnes zijn de teksten vaak heel kort en worden de voordrachten niet willekeurig aan elkaar gehangen maar wordt elke keer een compositie van het materiaal gemaakt.

www.culturelezondagen.nl

Op 9 november om 12.45 uur valt een kleine variant van dit samenspel nog eens mee te maken in Nijmegen. 'De andere kant van de muur' met Ahne, Bov Bjerg en Falko Hennig (Berlijn) & Bertine Klappe, Bernhard Christiansen en Sylvia Hubers (Utrecht). Het programma duurt ca 45 minuten.

De Rode Laars
Erasmusplein 1 zaal E 2.64
Nijmegen
entree: gratis
www.kortevreemdeproza.nl


14 november, 16.00 uur: bundelpresentatie van Sylvia Hubers: 'Vandaar dit huwelijksleven': Athenaeum Boekhandel, Gedempte Oudegracht 70,

Met o.a. Thomas Möhlmann, Bernhard Christiansen.
www.sylviahubers.nl

19 nov, 21 uur: Woorden in de Waag, Damstraat 29, Haarlem.

Er zijn per avond drie blokjes, het eerste en laatste met dichters/schrijvers, het middenblokje met een speciaal programma onder het motto 'Mag het een onsje meer zijn'.  Isabelle van Dooren en ik doen dan stiekem al een beetje van wat wij eigenlijk pas op 28 november voor het eerst gaan doen, een allereerste keer samen interpretaties van Daniil Charms

www.tavernedewaag.nl

20 november, 20.30 uur: Finale Poetry slam Eindhoven
WEI, Mathildelaan 3, Eindhoven

 

Ik viel in september in voor een zieke dichteres en ben nu dus verzeild geraakt in de finale van de Poetry-slam in Eindhoven. Een speciale slam onder de leiding van ACG Vianen, een slam waar maar 4 kandidaten per avond zijn en deze twee keer 8 minuten optreden (en als zij de finale halen nog eens 10 minuten). De andere finalisten zijn Arnoud Rigter, Pom Wolff, Daan Doesburgh.

22 november, 14.30 uur, café Averechts, Utrecht

Poëzie-entiteit Blauw: Dobbelslam!

dobbel SLAM!!!Deelnemers aan Poetry-slams klagen vaak over falende jury's, jury's die het goede ik willekeurig en ongerechtvaardigd terzijde schuiven ten gunste van een of andere oubollige of modern-aanstellerige dichter, ten gunste van iemand met rammelende teksten en een nep-performance. Om deze misstand tegen te gaan organiseert Blauw (en ook nog eens in de aanloop naar de volgende ouderwetse NK-slam in december) eindelijk eens een Dobbelslam, een slam waarin iedereen evenveel kans maakt om te winnen, een slam waarin de grillen van de juryleden ondergeschikt worden gemaakt aan de wijsheid van het lot. Dobbelstenen zullen bepalen hoe ver je gaat komen en de deemoedige taak van de juryleden zal het zijn om uit te leggen waarom de dobbelstenen gelijk hebben. Maar naast het lot heeft ook het publiek een stem, de publieksprijs gaat deze dag naar het meest overtuigende jurylid.
www.averechts.nl 

28 november, 20.30 uur: Pindaconcert met o.a. Daniil Charms

de derde hoofdtak deze maand, Daniil Charms, nog bescheiden in omvang maar wel iets waar ik heel blij mee ben. Samen met de pianiste Isabelle van Dooren ben ik begonnen om materiaal van mijn favoriete auteur Daniil Charms te bewerken. Op 28 november zullen wij voor het eerst samen buiten gaan spelen, een eerste kleine try-out doen. Dat zal gebeuren op het Pindaconcert van Kees Wennekendonk, in een werfkelder te Utrecht. Als je graag daarbij wilt zijn dan moet je je hiervoor vantevoren inschrijven (
mail@keeswennekendonk.nl) en een zak nootjes of een fles wijn meenemen als entree. Maar ach, doe geen moeite, het is al uitverkocht. Maar meer info over het hele programma en de locatie en alles vind je desondanks op www.keeswennekendonk.nl.
 

29 november, 14.30 uur: een speciale editie van De Vorlesebühne in het kader van het derde lustrum van 'De Boekensteun'.
Met Sylvia Hubers, Bernhard Christiansen, Maaike Haneveld, Michiel Lieuwma, Caroline Kramer, Bas Mareé
Openbare Bibliotheek
Van Limburg Stirumplein 10
Brummen
www.kortevreemdeproza.nl


En veel plezier dus nog in deze mooiste maand van het jaar enzo.
Tot ziens.

bernhard

 

 

www.bernhardchristiansen.nl


Back to top

array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" } array(1) { [0]=> string(0) "" }