november 2011

Beste geachte lieve allemaal,

Laat ik beginnen met de mankementen.  Er is iets mis met de door ons verkochte yoghurt. In Den Haag trad ik samen met Isabelle van Dooren een aantal weken geleden op bij ‘Dichter aan Huis’. Daar verkochten wij bundels van mij (waar nog steeds niets mis mee is) en ook een aantal cd’s (waar dus mogelijk wel iets mis mee is). Wij hebben nu pas vastgesteld dat deze serie cd’s het niet betrouwbaar doen, dat zij soms oftewel alleen in de computer af te spelen zijn of misschien ook helemaal niet.  Dat is niet de bedoeling geweest, hiervoor onze excuses. Ik heb vooralsnog nog geen klachten ontvangen, wij hebben niet de gegevens van de kopers, enkele hebben zich wel ingeschreven voor deze nieuwsbrief. Dus, voor deze mensen de oproep: toets de cd en laat het horen als er iets aan mankeert. Je kunt dit weekend in Branoul jouw cd tegen een beter exemplaar ruilen of ik stuur gratis nog eens een betere cd op naar jouw huisadres.

De vogelvlucht:

donderdag 3 november, 21 uur, radio 6: VPRO, De Avonden. Interview over onze Charms-voorstelling en het laten horen van enkele fragmenten.

Vrijdag 4 en zaterdag 5 november om 20.30 uur, zondag 6 november om 14.00, literair theater Branoul, Maliestraat 12, Den Haag: “Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…” Pianiste: Ariadne Verstegen, reservering: 070 3657285, meer info: www.branoul.nl

Zondag 13 november, 14.15 uur, Poëzie-entiteit Blauw, Café Averechts, Lijsterstraat 49, Utrecht: Dobbelslam!

Vrijdag 18 november, 20.30 uur, Huiskamerconcert bij Martien Slotemaker, Lodewijk Napoleonplantsoen 11, Utrecht:  een iets kleinere informele voorstelling van “Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…” Pianiste: Marte Gerritsma. Reservering: matslotemaker@hetnet.nl

Zaterdag 19 november, 20 uur, Houtzaagmolen De Ster, Molenpark 3: De Vorlesebühne met Mike Boddé, Gerrie Hondius, Kasper C. Jansen, Bernhard Christiansen. Muziek:  Trio Kloosterboer.

Zondag 20 november, in de middag, Vestzaktheater, Dordrecht: “Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…” (kleinere editie), pianiste:  Marte Gerritsma, meer info later via mijn site of via de site van Marieke van Leeuwen, de stadsdichteres van Dordrecht

Zondag 20 november, 20 uur (huis open vanaf 19.30 uur), Loeff Berchmakerstraat 5b, Utrecht: Huisconcert bij Isabelle van Dooren (reservering: vandoorenisabelle1@gmail.com)

Dinsdag 22 november, 14.45 en 16 uur, Amersfoort: De Vorlesebühne speelt voor pubers. Besloten voorstelling met Maaike Haneveld, Kasper C. Jansen, Bernhard Christiansen.

Donderdag 24 november, Kleine Koppel 40, Amersfoort, 20.00 uur: De Vorlesebühne in De War. Met Maaike Haneveld, Kasper C. Jansen, Bernhard Christiansen. Muziek: Jan Evers. Deze keer een groter open podium, kom je uit de omstreken van Amersfoort, meld je dan aan via k.Horst@bibliothekeneemland.nl

Zondag 27 november, De Mansarde, Arsenaalpoort 6, Nijmegen, 15.00 uur: Optreden naast Sylvie Marie als dichter in het Vlaams Cultureel Kwartier.

 

En dan nu het inzoomen.

3 + 4 + 5 + 6 + 18 + 20 november

Daniil Charms + Bernhard Christiansen + Ariadne Verstegen / Marte Gerritsma

Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante....

Zelfs nog leuker dan het badhuis!
 
Welke geheimen verstoppen zich in water, hoe het beste om te gaan met vrouwen, waarom zijn blote mannen onverdraaglijk, welk dier is het dapperste van allemaal, hoe eindigt de strijd van leven en dood? Daniil Charms geeft antwoord. De Russische absurdist Daniil Charms (1905-1942) vangt de zinloosheid en gruwelijkheid van het alledaags bestaan in lichtvoetige en eenvoudige taal, in filosofische beschouwingen en vreemd-grappige verhaaltjes waarin mensen als marionetten met elkaar botsen.
 
De schrijver/dichter/theatermaker Bernhard Christiansen en de pianiste Isabelle van Dooren hebben samen een muziektheaterprogramma ontwikkeld op basis van teksten van Daniil Charms en muziek van veelal moderne componisten (waaronder bv Stefan Meylaers en Stephen Westra), maar ook Beethoven en Haydn. De muziek is in deze voorstelling veel meer dan slechts ondersteuning of een trucje om de dingen smeuïger te maken, de muziek speelt een grote en zelfstandige rol.
 

Zondag 13 november, 14.15 uur, Café Averechts, Utrecht: Poëzie-entiteit Blauw presenteert de derde Nederlandse Dobbelslam!

Deelnemers aan Poetry-slams klagen vaak over falende jury's, jury's die de goede dichter willekeurig en ongerechtvaardigd terzijde schuiven ten gunste van een of andere oubollige of modern-aanstellerige dichter, ten gunste van iemand met rammelende teksten en een nep-performance. Om deze misstand tegen te gaan organiseert Blauw eens per jaar een Dobbelslam, een ...slam waarin iedereen evenveel kans maakt om te winnen, een slam waarin de grillen van de juryleden ondergeschikt worden gemaakt aan de wijsheid van het lot. Dobbelstenen zullen bepalen hoe goed en succesvol je bent en de deemoedige taak van de juryleden zal het zijn om uit te leggen waarom de dobbelstenen gelijk hebben. Naast het lot heeft ook het publiek een stem, de publieksprijs gaat weer eens naar het meest overtuigende jurylid.

Twee keer heeft Geurt Roffel met grote afstand de prijs als beste jurylid gewonnen, dit jaar zullen niet twee maar liefst vijf uitdagers de strijd met hem aangaan.

Jury: Geurt Roffel, Sylvia Hubers, Marlies Honingh, Sven Ariaans, Gina van den Berg, Anne Nusselder

Dichters: Alexis de Roode, Nadine Ancher, Roel Weerheijm, Sven de Swerts, Anna Arov, Merijn Schipper, Anne Broeksma, Martin Beversluis, Leendert Zouterwelle, Pim te Bokkel, Marieke Winkler

concept en presentatie: Bernhard Christiansen

klok en waterkikkers: Sophie Kok

entree: gratis!

Zaterdag 19 november, 20.00 uur, Houtzaagmolen De Ster, De Vorlesebühne:

HOE HET VOL TE HOUDEN ZONDER ETEN

Hoe houdt men een lege maag vol? Op dezelfde manier als waarop men een lege koffer vol houdt. Gewoon denken dat er wat in zit, doorlopen en niet kijken. Wie zijn maag vult met dromen heeft nooit honger. Wij adviseren u, alvorens onze Vorlesebühne te bezoeken, een maaltijd te nemen.

Van dienst: Mike Boddé, Gerrie Hondius, Kasper C. Jansen, Bernhard Christiansen

Noten: Trio Kloosterboer (het comeback van Trio Kloosterboer!)

inschrijving open podium of een plekje om te zitten: info@bernhardchristiansen.nl

entree: 9/6 euro

 

Zondag 20 november, 20 uur (open vanaf 19.30 uur), Loeff Berchmakerstraat 5b, Utrecht: Huisconcert bij Isabelle van Dooren (reservering: vandoorenisabelle1@gmail.com)

met:

Bernhard Christiansen (proza en poëzie) en Ariadne Verstegen (piano), Colijn Buis (piano en compositie), Anne van Eck (viool), Amelie Frenken (poëzie),  Marloes Geers en Jesse Dijksman (theater, monoloog),  Merijn van Stralen (film), Maud Vanhauwaert (poëzie en proza) en Isabelle van Dooren (piano). Ariadne en Isabelle spelen ook nieuw werk van Stephen Westra.

Entree: 3 euro

 

24 november, 20.00 uur, De War, Kleine Koppel 40, Amersfoort: De Vorlesebühne met Maaike Haneveld, Kasper C. Jansen, Bernhard Christiansen. Muziek: Jan Evers. Deze keer een groter open podium, kom je uit de omstreken van Amersfoort, meld je dan aan via k.Horst@bibliothekeneemland.nl. Waardebepaling achteraf.

 

Zo, dat was nu wel weer voldoende, verder veel geluk enzo en denk op tijd eraan kerstavond vrij te houden,

hopelijk tot spoedig,

bernhard

www.bernhardchristiansen.nl, www.kortvreemdproza.nl

Back to top