Poetry-slam

Poetry-slam


Poetry-slam is een voordrachtswedstrijd met eigen teksten. Meestal heeft de dichter per blok iets van 3 minuten waarin hij het publiek en/of een jury moet overtuigen om hem verder naar de tweede ronde en eventueel naar de finale te sturen.

Bernhard Christiansen won in 2005 de poetry-slam van België, in 2002 en 2006 werd hij tweede bij het Nederlandse NK, in 2007 won hij het Nederlandse Kampioenschap Poetry-slam.


persbericht:


Bernhard Christiansen wint NK Poetry Slam 2007

Dichter Bernhard Christiansen uit Nieuwegein is zaterdagavond 8 december verkozen tot Nederlands Kampioen Poetry Slam 2007, tijdens een zinderende woordenstrijd in Utrecht. Christiansen kwam uit voor de poetry slam van Enschede. Hij won in de battle finale van Marlies Somers. Jurylid Ilja Leonard Pfeijffer sprak van een "adembenemende, weergaloze finale".

Christiansen ontving voor zijn winst de landstitel, de slamtrofee De Gouden Albatros uit handen van regerend kampioen Krijn Peter Hesselink, en een geldprijs van 1.000 euro uit handen van Simon Vinkenoog. De nieuwe kampioen zal optreden op Lowlands 2008. Marlies Somers won de tweede prijs, Martijn den Bakker bereikte de derde plaats.


Christiansen is de zesde winnaar van het NK Poetry Slam, dat dit jaar voor de tweede keer georganiseerd werd door stichting Het Poëziecircus in Utrecht. De jury bestaande uit Ilja Leonard Pfeijffer (dichter/criticus), Hagar Peeters (dichter) en Bart Chabot roemde Christiansen om zijn ijzersterke teksten en cabareteske performance. Vooral de eindstrijd bracht publiek en jury in verrukking. "Deze finale zou de hele avond mogen duren," aldus Pfeijffer. "Ze versterkten elkaar in hun voordracht," aldus jurylid Hagar Peeters.


 

Klik hier voor een verslag (youtube)

In 2008 vertegenwoordigde hij Nederland op het WK-slam in Parijs wat een boeiende ervaring (zie website) maar geen nieuwe prijzen opleverde.


Twee verslagen van het NK-slam:

In Letterland

Tegen de stoeprand


Verslag Poetry-slam Poëziecircus (ZinderZlam) 27-02-2005:


De vierde ZinderZlam! is gewonnen door de Utrechtse dichter Bernhard Christiansen. Hij nam het in drie rondes op tegen zes andere kandidaten, maar won uiteindelijk glansrijk zowel de jury- als de publieksprijs met zeer hilarische, absurdistische optredens.

Bernhard Christiansen
Een lange, opvallende verschijning met hondenogen en een Duits accent. Bernhard Christiansen is een fenomeen. Zijn theatervoorstelling Krantenkoorts is een herenleed-achtig stuk waarin absurdisme en ontroering hand in hand gaan. Maar vanmiddag was hij als dichter gekomen en zo diende men hem dan ook te beoordelen. Hij droeg grotendeels voor uit het hoofd, zijn mimiek fungeerde als aangever van de grappen in zijn poëzie. Hij dichtte over 'de maatregelen van de koning der etterbakken', gaf een 'handleiding voor het slopen van fietsen' en een 'kleine agressieve les over het vol kunnen houden zonder te eten.' De tweede ronde begon hij met een hilarisch klankgedicht, dat hoegenaamd onverstaanbaar was, op de slotzin na: '...en waar dat accent dan wel vandaan komt.' Christiansen is een performer pur sang met een herkenbare theaterformule, die ook werkt in de poëzie. De zaal lag geregeld plat. 'Jij bent een schrijnend geval / er zit een gezin achter jouw aan / een lelijk kindje dat jouw naam gaat roepen / schrijnend.' Dat hij een plaats in de finale behaalde, moge duidelijk zijn.

FINALE
Bernhard Christiansen, Alex Franken en Bas van Kempen waren de drie finalisten van de middag. Christiansen was niet kapot te krijgen: Zelfde accent, zelfde blik, zelfde lachsalvo's. 'ik zou haar neus kunnen pakken,' begon hij. Lange strofes volgden, met tedere en muzikale omschrijvingen van lichaamsdelen; het publiek kreeg inzicht in de paringsdans in Tsechië, in Rusland en in Slovenië. Christiansen sloot af met een beschrijving van de gang van zaken hier te lande: 'zoenen, strelen, slaan en neuken.' Omdat de dichter had geconstateerd dat poëtische teksten vooral bij vrouwen in de smaak vallen, richtte hij zich nu eens expliciet op de man. Op mannen die zich nat scheren dan. De eerste twee verzen refereerden inderdaad aan scheren, maar binnen de kortste keren dichtte Christiansen dat hij een monster was waarbij 'het ratelt in de kop wanneer het springt. Heel herkenbaar toch?' Hier stond echter niet alleen een grapjas, zijn teksten kennen lading en een talige kwaliteit. 'Positie die niets te raden over laat' bijvoorbeeld is een gedicht dat achter de façade van absurditeit een donkere, Kafkaësk onheilspellende kant heeft. Bernhard Christiansen won dus niet verwonderlijk met een overtuigende overwinning van 23 stemmen tegen 10 voor Van Kempen en 6 voor Franken de publieksprijs: twee theaterkaartjes voor de voorstelling Gilgamesj van het Ro-theater. De jury sloot zich bij het publiek aan: Christiansen staat in de finale in mei, en ging naar huis met de 100 euro en het vooruitzicht van Phinx' muzikale beloning.


 

Back to top