Spiritistische seance, Poëzie-Entiteit Blauw, De Vorlesebühne, Huiskamerconcert

 

 

Beste geachte lieve allemaal,

 

er is maart, kou, zon, zondag zelfs, tijd dus om weer eens een nieuwsbrief te schrijven.

 

Op vrijdag 12 maart zal ik nog eens proberen om in een spiritistische seance de geesten van overleden schrijvers op te roepen. Ik heb het vaker gedaan in Limburgse schuren en Oerolse bossen, we zullen zien of het ook in een Utrechtse houtzaagmolen kan lukken. Hoe ervaren de overleden schrijvers hun dood, hoe kijken ze terug naar hun leven op aarde? Verwacht worden onder meer Gerard Reve, Multatuli, W.F. Hermans en Annie M.G.Schmidt.

 

meer informatie over en reserveringen voor de voorstelling 'Multatuli, hoort u mij?' via www.salonsaffier.nl.

 

Zondag 14 maart, aanvang 15.00 uur (deur open 14.45 uur)

Poëzie-Entiteit Blauw: IJle Klanken

In samenwerking met het Genootschap voor IJle Klanken organiseert Blauw op 14 maart een middag in hogere sferen. Met het blote oor nog nét waarneembaar: strijkstokken, vaas, wok, ski, boventoonzang, zwartegatenpoëzie, cimbalen, ijle vocale improvisatie, theremin, zingende zaag, stiltegedichten. Met Genetic Choir, Heug, Borg Diem Groeneveld, Jan Bais, Sylvia Hubers

 

Presentatie: Sylvia Hubers & Bernhard Christiansen

Opgeven voor het ijl open podium (max. 3 min. p.p.): info@bernhardchristiansen.nl

 

Café Averechts, Lijsterstraat 49, Utrecht

toegang gratis

 

(zie ook erg mooie ijle poster op www.bernhardchristiansen.nl)

 

20 maart, 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)

Het thema van De Vorlesebühne, het podium voor Nederlands kort proza, is deze maand 'Aard en Afkomst'. Uit welke krochten komen wij en waarom zijn we wat we zijn?  Naast de vaste leden Sylvia Hubers, Bernhard Christiansen en Caroline Kramer spelen deze keer de volgende gasten met ons mee: 

 

- A. L. Snijders, volgens Wikipedia de uitvinder van het zkv, het zeer korte verhaal. Of dat klopt kan worden betwijfeld maar ongetwijfeld is A.L. Snijders naast bekende columnist tegenwoordig de grootste beroemdheid van het kleine verhaal in Nederland.

 

- Stefan Lerz beschikt over vele talenten maar zijn grootste kwaliteit is dat hij net als Bernhard ook in Nordfriesland geboren is, in Husum. Andere kwaliteiten zijn bv dat hij ook schrijft, ook via Berlijn in Nederland terechtgekomen is. Stefan en Bernhard zullen het publiek gezamenlijk inwijden in de geheimen van hun jeugd vlakbij de Duits-Deense grens.

 

Onze muzikale gast is deze maand Daan Hofman, die samen met zijn contrabassist nukkige en onvoorspelbare liedjes zal laten horen.

 

Houtzaagmolen De Ster, Molenpark 3, Utrecht

 

reservering voor kaartjes of het open podium (max 3 mensen, max 3 minuten):info@bernhardchristiansen.nl

 

De prijzen zijn nog steeds 6/5 euro, bij groepjes van vier mag eentje gratis naar binnen, de deelnemer aan het Open podium in februari Jan Veldman heeft voor deze keer een vrijkaartje verdiend.

 

Op onze site www.kortevreemdeproza.nl nu ook een terugblik van Jan Veldman op onze februari-aflevering, hoe De Vorlesebühne nachtmerries kan wegtoveren.

 

 

 

 

27 maart, 20.00 uur (kamer open vanaf 19.30 uur)

 

Na een succesvol en leuk experiment in december het tweede Huiskamerconcert bij Isabelle. Mijn nieuwsbrief wil nu de deur uit maar de lijst van definitieve muzikanten en dichters is nog niet compleet, in elk geval zal Kasper C. Jansen eens een echt kamerverhaal laten horen, is pianist en zanger en van alles Kees Wennekendonk (broer in de gilde van de Utrechtse huiskamerconcertorganisatoren) van dichtbij mee te maken, zal Laura Overbeeke zingen, gaat Peter Knipmeijer er wat poëzie achterna rollen, zullen Isabelle en ik fragmenten laten horen uit onze voorstelling 'Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante' (op basis van teksten van Daniil Charms en muziek van diverse moderne componisten, waaronder Stephen Westra) en van ons ander project rondom de jeugd van Isabelle en mij.

 

De inschrijving vooraf is gewenst, reserveren kan via vandoorenisabelle1@gmail.com. Entree is 5 euro en is inclusief wat drank en klein knabbelwerk (dus worteltjes enzo). Het adres van Isabelle is Loeff Berchmakerstraat 5, Utrecht (tegenover de Neude).

 

 

 

 

Op 28 maart om 20.00 uur zullen Isabelle en ik in Hengelo optreden bij 'Hengelo Hoort!' in het Lambooijhuis, Langestraat 37. Eerst een klein solo-optreden van mij als dichter en daarna het samenspel met Isabelle, deze keer een fractie meer dan anders met de klemtoon op het muzikale gedeelte.

Entree is 3 euro en er zijn meer dichters en muzikanten te ontdekken.

 

 

 

En dan nog weer eens eventjes de steen. Mijn dank nog eens aan iedereen die de afgelopen weken op Blauw als 'Kei van Utrecht' stemde. Sinds tien dagen kan er niet meer gestemd worden maar de resultaten (welke 6 van de 11 projecten dus de finale hebben gehaald) worden nog steeds angstvallig geheim gehouden. Wel kan ik vermelden dat Blauw in elk geval opvallend veel flexibiliteit wist te vertonen op de internetplank met de tussenuitslagen. Waar andere organisaties langzaam omhoog of nog langzamer omlaag wisten te kruipen bleef Blauw als enige in staat om binnen een of twee uur makkelijk 2 of 3 procent omhoog en weer omlaag te springen. Ook een dag na het sluiten van de stemming wist Blauw nog eens van 9 naar 10 te stijgen en dan een dagje later weer naar 8 te dalen, de geheimen van het internet. 

Het is dus goed mogelijk dat Blauw bij de laatste zes zit maar ik weet het nog niet. Als wel is het mogelijk dat rtv-utrecht op ons middagje op 14 maart in Averechts ook iets gaat opnemen voor een mini-documentaire.

 

Er is nog steeds maart, kou, zon, zondag, tijd dus om de nieuwsbrief nu ook weg te sturen.

 

Hopelijk tot ziens,

 

bernhard

 

Back to top