Vorlesebühne, Straatnieuws, Poëzie-entiteit Blauw, Varenka, Geleidelijk..., Onsje, Nacht van de Poëzie

Beste geachte lieve allemaal,

De lente begint met een nieuwe pianiste en een nieuwe samenwerking van De Vorlesebühne met Straatnieuws en

De vogelvlucht

Vr 1 maart, 16.00 uur, Zonnehof 8, Amersfoort: Openingsact expositie ‘Leegstand 033’, www.galerieabsoluut.nl

Zo 10 maart, 15.00 uur, Poëzie-entiteit Blauw, Café Averechts, Lijsterstr.49, Utrecht: ‘Mislukte woorden!’

Za 16 maart, 20.00 uur, Houtzaagmolen De Ster: De Vorlesebühne: ‘Beschuit met knaagdieren’, www.kortvreemdproza.nl

Zo 17 maart, 15.30 uur, De War, Kleine Koppel 40, Amersfoort: Café Mwar, www.dewar.nl

Do 21 maart, 20.30 uur: Café Tsjechovenco, Delistraat 2, Rotterdam: ‘Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…’, www.tsjechovenco.nl

Za 23 maart, 20.00 uur: Nacht van de Poëzie, Utrecht: Fragmenten uit ‘Onsje’ + ‘Geleidelijk…’, www.nachtvandepoezie.nl

Zo 24 maart, 15.00 uur: Theater 450, Dordrecht: ‘Onsje’+ ‘Varenka en de oorlog’

Do 4 april, 20.00 uur: De War, Amersfoort: ‘Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…’, www.dewar.nl

De loep:

Ik ben uitgenodigd om aanstaande vrijdag 1 maart als ‘blikopener’op te treden tijdens de opening van expositie Leegstand033. 10 kunstenaars die het thema Leegstand op hun manier invulling hebben gegeven, mijn taak is het om op mijn manier 9 kunstwerken te introduceren, het publiek door de expositie te leiden. Meer info (niet over wat ik dan doe, dat weet ik zelf nu pas voor de helft, wel over de kunstenaars en het project) is te vinden op www.galerieabsoluut.nl.

Poëzie-entiteit Blauw pikt een oude traditie weer eens op. Er komt weer eens een aflevering “Mislukte Woorden”. Deelnemers laten teksten horen die op een briljante manier over miscommunicatie vertellen of teksten met een mankement, teksten die net niet geslaagd zijn omdat de dichter/schrijver/zanger een probleem maar niet wist op te lossen. Medespelers zijn dan o.a. Nic Castle, Rinske Kegel, Arie van der Ent, Jolies Heij. Er is op dit moment nog ruimte, dus, aanmeldingen voor deelname via info@bernhardchristiansen.nl zijn nog welkom.


Deze maand zal ik op 23 en 24 maart nog twee keer met de vertrouwde pianiste Ariadne Verstegen optreden en zal tegelijkertijd mijn nieuwe spelpartner Imke Vermeulen haar debuut maken in de voorstelling rond Daniil Charms op 21 maart (en dan weer op 4 april).

Intussen bestaan er nu dus 3 muziektheaterproducties die ik gezamenlijk met pianiste speel, deze maand spelen alle drie, hier dan maar de nieuwe flyer met een korte omschrijving van de programma’s:

A b s u r d i s t i s c h  m u z i e k t h e a t e r

Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante…  Welke geheimen verstoppen zich in water, hoe het beste om te gaan met vrouwen, waarom zijn blote mannen onverdraaglijk, welk dier is het dapperste van allemaal, hoe eindigt de strijd van leven en dood? De Russische absurdist Daniil Charms (1905-1942) vangt de zinloosheid en gruwelijkheid van het alledaags bestaan in lichtvoetige en eenvoudige taal, in filosofische beschouwingen en vreemd-grappige verhaaltjes.
Duur: ca 80 min., kan ook korter; tekst: D.Charms; concept: Isabelle van Dooren & B.Christiansen

Onsje Een reisje terug langs onder-grondse broers, wispelturige neefjes en foute vriendjes, langs anderstalige zusjes, plantaardige vaders maar ook langs grote invloedrijke meesters. Tussendoor een ontmoetinkje met de dood, iets over de onvermijdelijke ervaringen met het andere geslacht en over eerste prille ervaringen in de muziek. ‘Onsje’ zijn teksten van Bernhard over de jeugd van hemzelf en van zijn pianiste. ‘Onsje’ is even absurd als herkenbaar.
Duur: ca 45 min., kan krimpen en groeien; tekst: B.Christiansen

Varenka en de oorlog De oorspronkelijke Russische legende gaat over een vrouw die God om een muur vraagt om haar huis voor de oorlog onzichtbaar te maken, die wanhopige mensen opneemt in haar huisje. In onze versie wordt Varenka meer Nederlands dan Russisch van karakter, worden vluchtelingen zeurlingen, blijkt de relatie tot de grote Och wat minder soepel in elkaar te steken. Maar vooral focussen wij eens liefdevol op de oorlog; hoe zit zo’n oorlog eigenlijk in elkaar?
Duur: ca 40 min.; tekst: B.Christiansen, concept: B.Christiansen & A.Verstegen

De muziek is in deze voorstellingen veel meer dan slechts ondersteuning of een trucje om de dingen smeuïger te maken, de muziek speelt een grote en zelfstandige rol. Werken van o.a. Bach, Bartók, Beethoven, Corea, Haydn, Grieg, Ten Holt, Janáček, Mendelssohn, Meylaers, Moessorg-ski, Pärt, Tsjaikovski en Westra.

Bernhard Christiansen                         voordracht / spel

Ariadne Verstegen / Imke Vermeulen pianoEn dan, ja, het tweede nieuws, aanstaande vrijdag 1 maart zal voor het eerst De Vorlesebühne ook in het Utrechtse (en mogelijk later ook in het Amsterdamse) Straatnieuws verschijnen. We hebben besloten om eens uit te proberen hoe de samenwerking proeft, de komende tijd zullen steeds twee pagina’s van Straatnieuws voor teksten van De Vorlesebühne gereserveerd zijn.

Tenslotte natuurlijk nog het inzoomen op de Vorlesebühne zelf van deze maand. Cyriel van Rossum is als extra cadeau erbij gekomen, van Helena en mezelf worden daarom deze maand twee halfjes.

16 maart, 20.00 uur: Beschuit met Knaagdieren

Hoe gaan wij om met het feit dat bij het beschuitfluiten altijd de hamster wint? Altijd die vervelende hamster, die sneller is en meer beschuit in zijn wangzakken kan verstouwen dan menig cavia in zijn bolle buik. 'Met jou zou ik weleens een beschuitje willen fluiten', zeggen de konijnen in de duinen, waar de beschuiten niet aan te slepen zijn. Als je bij het ontbijt een beschuit met muisjes krijgt, weet je dat het te laat is.

met: Cyriel van Rossum, Jee Kast, Jeroen Boone, Nienke Esther Grooten, Bernhard Christiansen, Helena Hoogenkamp

muziek: Lotte van Dijck

De molen is open vanaf 19.30 uur

entree: 9/6 euro

reservering plaats of plekje open podium: info@bernhardchristiansen.nl

www.kortvreemdproza.nl

 

tot ziens, hier of daar!

bernhard

Back to top